Sabine fra Madagaskar
Sabine: Hej, jeg hedder Sabine. Jeg er 9 år og bor på Madagaskar.

Sabine bor sammen med sin mor og far, sine to små brødre på 4 og 6 år og en storebror på 10 år. Hun har også en storesøster, men hun bor ikke sammen med familien. Hun er voksen og har to børn.
Madagaskar - www.graphicmaps.com
Madagaskar
Madagaskar er en stor ø, der ligger ud for Afrikas østkyst. Øen er næsten 14 gange så stor som Danmark, og der bor mere end 14 millioner mennesker, både afrikanere, asiatere og europæere. De mennesker der bor på Madagaskar bliver kaldet gassere.

Den røde pil på billedet af Afrika, peger på øen Madagascar helt ude til højre.
Landkortet er fra http://www.graphicmaps.com/
Mine søskende
Her sidder jeg på sengen sammen med mine to brødre og et af min søsters børn.
Huset, som Sabines familie bor i, har kun ét rum med to store senge, en radio og et par stole. De ligger tæt sammen i sengene om natten, men så er der heller ikke nogen, der fryser i de kolde vintermåneder. Familien har ikke noget WC. De bruger skolens toilet, der er et stort hul der er gravet i jorden.
Mine forældre
Sabines forældre arbejder som pedeller på en katolsk skole for fattige og forældreløse børn. De tjener kun ca. 200 kroner om måneden, men til gengæld kan Sabine og hendes familie bo gratis ved skolen. Min mor og far har travlt med at male et nyt hus på skolen. Huset er til fattige børn, der kører i rullestol.
Om morgenen
Min mor vækker mig hver morgen klokken halv seks, når hun har lavet morgenmad. Til morgenmad spiser Sabines familie en slags vandrisengrød med lidt æg, kød eller bønner til. Sabine vasker op, inden skolen begynder klokken halv otte. Vandet henter hun fra en vandhane 50 meter fra huset. Det skal varmes op på et lille brændekomfur. Sabine er god til at hjælpe til derhjemme. Hun er den eneste pige i familien.
Min klasse
Jeg synes, lyst hår er så pænt. Derfor vil jeg helst tegne en pige med lyst hår.

Sabine går i skole hver formiddag. Hun kan godt lide at gå i skole, men der er mange elever i hver klasse. Der er 60 børn i Sabines klasse.
Når jeg bliver voksen
Her står jeg foran tavlen i klasselokalet. Mit bedste fag i skolen er fransk.

Når Sabine bliver voksen, vil hun gerne være markedskvinde og sælge varer. Det er så sjovt at sidde henne på markedet og se alt hvad der sker og høre folk prutte om prisen på varerne.
Min bedste veninde
Her er jeg sammen med min bedste veninde Yäel. Vi fik lov til at låne tavlen efter skoletid. Yäel er både gassisk og fransk. Hun går i den franske skole.
Mine skolekammerater
Her er mine venner foran skolen.

Der går 160 elever på skolen. Sabine har gassisk, fransk, matematik og geografi i skolen. Og så synger de også en eller to salmer hver dag.
Efter skole
Efter skoletid får vi mad på skolen. Her venter nogle af børnene på at få mad.
Sabine og de andre børn får et gratis måltid mad på skolen. Op til sommerferien får børnene en banan til dessert.
Mad på skolen
Maden bliver lavet i nogle kæmpestore gryder. Sabine og de andre børn skiftes til at tage brænde med til at varme den mad, som børnene får på skolen.
Mine pligter
Her vasker jeg op efter maden.

Når skoledagen er forbi skal Sabine hjælpe sin mor med opvasken igen. Måske er der også brug for, at hun hjælper til med at hente vand til tøjvasken eller passe sine små søskende, mens hendes mor arbejder.
Vi leger
Men der er også tid til at lege. Alle børnene i nabolaget leger tit sammen, selv om deres hverdag er meget forskellig. Her er også Ida og hendes søstre som du kan læse om hos Ida fra Madagaskar.

Vi elsker at gå på opdagelse sammen.
Min bedste leg
Min bedste leg hedder "Hr. Sten".

Hr. Sten er en særlig måde at jonglere på. Sabine er rigtig god til det. Sabine har også en rigtig tennisbold og to brædder, som man kan bruge som ketchere.
Mit bedste legetøj
Mit bedste legetøj er en lyserød plyshund, som jeg engang fik af Yäel. Jeg leger tit sammen med Yäel. Hun er min bedste veninde. Hun er rigtig god til at finde på lege. Vi hinker, spiller spil og leger far mor og børn.
Legetøj
Min mor sætter nogle gange mit hår op.Når håret er sat op er det også lettere at fjerne lus i håret.

Sabine og hendes søskende har en lille samling legetøj, der er sat op på væggen. De synes at det er alt for fint at lege med. Familien har heller ikke råd til at købe nyt legetøj.
Sabine fra Madagaskar - Verdensbørn
Hvor mor og far kommer fra
Jeg var en gang ude i den landsby, hvor far og mor kommer fra. Jeg vil så gerne derud igen, men vi har ikke råd. Det gør mig ked af det, for der var masser af ris, og der var rigtig pænt derude.
Aftensmad
Vi spiser ris til aftensmad. Vi får bønner og grøntsager til. Familien spiser aftensmad kl. 17.30. Efter aftensmaden skal Sabine og hendes storebror lave deres lektier. Sommetider fortæller Sabines far historier, mens de små bliver lagt i seng.

Klokken otte skal hele familien ligge i deres seng, for da bliver der slukket for strømmen.
Danmission
Det er Bjarne og Sophie Nordentoft der har hjulpet os med at få Sabines historie med på Verdensbørn. De arbejder for Danmission i Madagaskar. Du kan læse meget mere om Madagaskar på Voahangys side.

Du kan læse mere om Danmission og deres arbejde på Madagaskar på Danmissions hjemmeside http://www.danmission.dk/