Anja fra Færøerne
Hej, jeg hedder Anja. Jeg er 14 år og bor på Færøerne.
Færøerne
Færøerne består af 18 øer, der ligger i Atlanterhavet på 62° W – 7 N° mellem Island, Norge og Shetland. Der boede i alt 45.948 mennesker på Færøerne i 2000 og heraf boede 11.933 mennesker i Tórshavn, som ligger på den største ø Streymoy.
Vores hus
Her er vores hus. Vi bor på den næststørste ø Eysturoy i Runavíkar kommune, i bygden Rituvík, der ligger ca. 4 km. fra Runavík. Der er i alt 9 bygder i Runavík kommune og i forhold til andre bygder på Færøerne er Rituvík en middelstor bygd. En bygd er det samme som en landsby i Danmark. I år 2000 boede 2.461 mennesker i Runavíkar kommune og heraf 260 mennesker i min bygd Rituvík. De fleste bygder har et missionshus, hvor børn, unge og voksne laver aktiviteter.

Vores kommune er ikke så anderledes end de fleste andre kommuner på Færøerne. Vi har kirke, skole og missionshus her i min bygd, og i Runavík bygd er der også idrætsbane, idrætshal, havneanlæg og kontorer, fordi den er kommunens hovedsæde. Men vi har ingen svømmehal i kommunen og er nødt til at køre til nabokommunen for at svømme. Vi har ingen lokaler til at opføre koncerter i. De unge ville gerne have flere diskoteker og restauranter. Der findes godt nok to, men de er mest beregnet for rejsende og arbejdere, som kommer fra andre bygder. Der mangler ikke arbejde i Runavík for tiden, og alle kan få et arbejde, hvis de vil have det.
Anja fra Færøerne - Verdensbørn
Det gør mig glad og ked af det
Jeg har lavet to tegninger – der viser, hvad der gør mig glad, og hvad der gør mig ked af det.
Vejret betyder meget for mit humør. Hvis det regner i lang tid, og det gør det en gang imellem på Færøerne, så kan jeg blive ked af det. Omvendt bliver jeg meget glad, når solen skinner.

Jeg kommer i rigtig godt humør, når jeg er sammen med glade mennesker. Musik og andres glæde gør mig glad. Men jeg bliver ked af det, når andre mennesker er kede af det, hvis de f.eks. har fået nogle grimme ting at vide.
Min familie
Jeg bor sammen med min mor på 40 år, min far på 47 år og mine to søstre på 7 og 17 år. Jeg har også en storesøster på 22 år, men hun er allerede flyttet hjemmefra. Vi har nogle høns, som lever af vores køkkenaffald. De lægger ca. et æg hver om dagen. Dertil holder vi ca. 6-8 får, lammene bliver slagtet til høsten.
Min familie
Min far har været fisker, siden han var 14 år, og min mor er hjemmegående. Min søster på 17 år skal begynde i handelsskole efter sommerferien og min lillesøster skal begynde i 2. klasse. Min ældste søster tog studentereksamen i 1999, og nu bor hun i Tórshavn sammen med sin kæreste og deres lille barn.
Leveforhold på Færøerne
På billedet står jeg sammen med min far foran styrehuset på skibet, som han sejler med.

Familiemønstret i Anjas familie er typisk færøsk. Faderen er borte på havet i størstedelen af året, og moderen tager sig af børn og husdyr. Det er også tit moderen, der alene tager afgørelser på hele familiens vegne, fordi manden ikke er hjemme. Sådan er vilkårene for mange koner, og det sætter store krav til tillid og respekt mellem mand og kone i en familie.
I modsætning til verden omkring os, så har kristendommen stadig stærke rødder på Færøerne. Nogle mener, at færingernes tætte tilknytning til naturen og deres farlige erhverv på havet er medvirkende til den stærke tro. Anja bruger meget tid i missionshuset, og det er almindeligt blandt piger i den alder.
Min hverdag
Hvis vi ser på en typisk uge for Anja, vil den se sådan ud:
- Hun er i skole i 34 timer
- Hun laver lektier i 4-6 timer
- Hun øver tværfløjte i 2 timer
- Hun laver håndarbejde (for tiden perlesyning) i 6-8 timer

Desuden har hun visse pligter hjemme. F.eks. skal hun selv holde sit værelse, og hun skal hjælpe til med madlavning og rengøring. Her er min aftensmad på den forreste tallerken med brød og pålæg og et glas mælk. Bag min tallerken er der ost, æg, tomat, agurk og peberfrugt, kødpølse og rullepøls, leverpostej og agurk samt groft brød og rugbrød. Helt bagest er der tørret kød og mælk.
Min klasse
Her er min klasse foran skolen. I øjeblikket går jeg i 7. klasse, og vi er 18 elever i min klasse. Min skole ligger i Runavík, fordi skolegangen i Rituvík slutter efter 4. Klasse. Jeg går i skole fra kl. 8.00 til kl. 14.30 fra mandag til fredag. Mine bedste fag er matematik og kreative fag. Vi får sommerferie den 29. juni og den fortsætter indtil den 20. August, hvor jeg skal fortsætte i 8., 9. og 10. klasse.

Anja vil gerne være pædagog. For at få sine ønsker opfyldt skal hun fortsætte i sin nuværende skole i mindst to år endnu. Derefter er det nødvendigt, at hun fortsætter i gymnasiet i tre år eller tager en HF-eksamen på to år. I alle de år kan Anja bo hjemme. For at blive pædagog skal man læse på et seminarium, og så må hun enten flytte til Torshavn eller helt til Danmark.
Min fritid
I min fritid er jeg sammen med mine veninder, syr perler, synger og spiller tværfløjte. Hver anden tirsdag er jeg til kristeligt juniorarbejde, om onsdagen har vi bibeltime, og fredag og lørdag aften er jeg til ungdomsmøde i missionshuset. Hver søndag formiddag kl. 11 går hele familien til gudstjeneste i kirken.

Her kan du se mine to bedste veninder, Beinta til højre og Etly til venstre.
Ungdomsmøder
Hver fredag aften er der ungdomsmøde på missionshuset på Glyvrar, som ligger ca. 10 minutters kørsel fra Anjas hus. På billedet ser du lovsangsgruppen, som Anja plejer at deltage i. I Rituvík har de ungdomsmøder to gange om måneden.
Jeg spiller tværfløjte
Her spiller jeg tværfløjte. Jeg får undervisning en gang om ugen og har spillet i to og et halvt år. Min lærer kommer fra Rusland.
Min hobby
Her sidder jeg med min hobby, som er perlesyning. Foran mig ligger forskellige ting, som jeg har lavet.
Min skoleinspektør
Her er et billede af Asmund, som er skoleinspektør på Anjas skole. Han har hjulpet os med at finde Anja.