Paula fra Danmark
Hej jeg hedder Paula. Jeg er 14 år og kommer fra Mozambique.
Paula er født og opvokset i Mozambique, og nu bor hun i Danmark.
www.graphicmaps.com - Danmark
Danmark
Jeg har nu boet i Danmark i et år. Jeg har boet i Mozambique indtil jeg blev 13 år. I starten var det lidt svært at komme til Danmark. Jeg kunne kun tale portugisisk og kendte kun min søster, min mor og Eigil. Mine venner blev jo i Mozambique. Her i Danmark kom jeg i skole, og nu kan jeg tale dansk.
Min familie
Min mor blev gift med en dansker, som hedder Eigil, og derfor flyttede vi til Danmark. De mødte hinanden for 10 år siden i Maputo. Eigil arbejdede med et projekt med flygtninge. Vi har også boet i en anden provins i Mozambique, som hedder Tete.
I Mozambique havde familien strøm i huset men ikke vand. De havde en vandhane ude i gården, og toilettet lå i en tilbygning til huset.

Jeg boede sammen med min storesøster Gina, min mor Teresa og min moster i min mors hus i Maputo, og jeg havde mit eget værelse. Her i Danmark har jeg også mit eget værelse, og jeg har radio og fjernsyn på værelset. Vi har både strøm, vand og badeværelse inde i huset. Huset bliver også opvarmet om vinteren, og det havde vi ikke brug for i Mozambique.
Min søster
Min søster går også i skole og skal starte i en dansk 10. klasse efter sommerferien. Hun vil gerne studere. Her fletter Paula håret på sin storesøster Gina. I Mozambique bruger pigerne meget tid på at flette hinandens hår i mange flotte frisurer.
Min mor
Min mor arbejder med rengøring i en vuggestue og så går hun til dansk på en sprogskole.
Min mors mand
Eigil arbejder som erhvervsvejleder.
Eigils sønner
Her står Paula sammen med sin søster Gina og Eigils to sønner, som hedder Emil og Esben. De er blevet fotograferet ude i deres have.
Vores aftensmad
Emil og Esben kommer tit på besøg og spiser aftensmad med familien. Billedet er taget på en almindelig hverdagsaften, hvor vi fik sommeraftensmad. Her i Danmark kan man få al slags mad, så Paula savner ikke noget specielt mad fra Mozambique.
Sankt Hans Aften
Det her er et billede af et Sankt Hans bål med en heks. Vi var til et træf med medarbejdere fra Mellemfolkeligt Samvirke. Vi samledes på en stor grund med plads til mange mennesker. Jeg står sammen med nogle af de store børn, som var med. Vi tændte bålet og sang nogle sange, og bagefter lavede vi snobrød og fik pølser og sodavand.
Min skole
Her er alle mine klassekammerater - Saide, Malaki, Hodo, Awaleu, Saudra, Ali, Mariam, Helma sammen med mig. Børnene kommer fra forskellige lande, og der er ingen danske børn i klassen. Paula tager hjemmefra kl. 7 om morgenen for at nå i skole til kl. 8. Normalt får hun fri kl. 15. Hun går i en god skole og vil gerne lære meget mere. Men hun ved endnu ikke hvilket arbejde eller hvilken uddannelse, hun vil i gang med, når hun slutter skolen.

I Maputo gik jeg i en skole, der ikke var særlig god. Der var 54 elever i min klasse, og vi lærte ikke ret meget. Her i Danmark er vi kun 9 elever i klassen, og jeg lærer meget. Jeg har lært at tale dansk på et år, men det er stadig svært med æ, ø og å. Det er også meget nemmere og anderledes at snakke med lærerne her i Danmark. I Maputo var det lærerne, der bestemte det hele.
Efter skole
Efter skole laver Paula lektier og hjælper med at gøre rent. Sommetider hjælper hun også med at lave mad. Derudover tjener Paula selv nogle af sine lommepenge ved at gå med aviser. I Mozambique hjalp hun også til derhjemme, så det er ikke så stor forskel på.

I Mozambique havde jeg mange venner, og vi legede sammen hver dag efter skoletid. Her kender jeg ikke så mange endnu. Nu har jeg en veninde, der hedder Dukta. Hun kommer fra Thailand, og jeg har taget et foto af hende.
Min veninde
En dag var Dukta og jeg i Djurs Sommerland. Her står vi sammen foran indgangen.
Min fritid
Jeg laver mange forskellige ting i min fritid. Jeg kan godt lide at danse og spille teater, og på et tidspunkt gik jeg til afrikansk dans. Nu er jeg begyndt at gå til håndbold to gange om ugen, og vi spiller kamp om søndagen. Det er sjovt, og så taler jeg dansk med de andre børn.

På billedet øver Paula sig med sine kammerater på en afrikansk dans.
Min cykel
Jeg har også fået en cykel, og jeg har lært at cykle i Danmark.
Min lærer
Her er min lærer Niels.