Valita fra Laos - Verdensbørn
Valita fra Laos
Hej, jeg hedder Valita. Jeg er 11 år og bor i hovedstaden Vientiane i Laos. Valita er handicappet, og derfor har hun svært ved at gå.
www.graphicmaps.com - Laos
Laos
Landkortet er fra http://www.graphicmaps.com/
Valita fra Laos - Verdensbørn

Min fødselsdag

Her er en tegning af kagen til min fødselsdag.
Valita fra Laos - Verdensbørn
Min familie
Valita bor sammen med sin mor og resten af familien på 9 medlemmer. Valitas forældre er skilt, og hendes far bor nu et andet sted. Valitas mor er skrædder og syr tøj for andre mennesker. Valita elsker sin bedstemor meget højt. Det er Valitas bedstemor, der tager alle de vigtige beslutninger i familien. Bedstemoderen bestemmer også, hvad Valita må og ikke må.
Valita og hendes familie tilhører den etniske gruppe Lao Lourn, som udgør omkring 60 % af Laos befolkning. Der lever omkring 65 forskellige etniske grupper i Laos, og mange af de etniske grupper har forskellige sprog, religioner, skikke og kulturer. Der er faktisk etniske grupper, som stadig ikke er blevet kortlagt og beskrevet. Derfor kan antallet af forskellige etniske grupper være meget højere end 65.
Valita fra Laos - Verdensbørn
Mit hus
I gamle dage blev mange af husene i Laos bygget på træpæle, og de kaldes traditionelle huse. Valita har lavet en tegning af det traditionelle laotiske hus. Der er tit oversvømmelser i regntiden, hvor vandet stiger meget i floder og vandløb. Derfor er det ret smart, at man byggede husene på pæle. Selv om vandet steg flere meter, sørgede pælene for at vandet ikke nåede op til selve huset. Familierne kunne stadig sove, uden at madrasserne blev våde.

Det hus, som Valita bor i, er en videreudvikling af de traditionelle huse. Det er et såkaldt overgangshus mellem de traditionelle og de moderne Thai-inspirerede huse. Sådan et hus bliver først bygget af træ, hvor det står på pæle ligesom de traditionelle huse. Når familien har sparet penge sammen, kan de købe mursten og bygge videre på huset. Så murer de op mellem pælene og får på denne måde en hel underetage.
Valita fra Laos - Verdensbørn
Min dag
Valita står op kl. 6 om morgenen. Hendes morgenmad består af suppe eller ris. Efter morgenmaden vasker hun sig og hjælper til i huset. Valita cykler i skole sammen med sin bedstemor.
Valita fra Laos - Verdensbørn
Min skole
Her sidder jeg i klassen. Jeg går i 4. Klasse. Jeg er meget glad for at gå i skole og vil gerne have en uddannelse. Jeg kan bedst lide at have diktat, fordi jeg har en flot håndskrift. Det værste jeg ved er at skulle synge. Det er svært at synge, og jeg er lidt genert.
Valita fra Laos - Verdensbørn
Eksamen
I Laos går man til eksamen en gang om året lige fra 1. klasse. Da Valita gik i 3. Klasse, var hun den bedste ud af 35 elever. Det er hun ret stolt af.
Valita fra Laos - Verdensbørn
Til frokost
Jeg tog et billede, da vi spiste frokost henne i skolen. Alle mine kammerater ville gerne med på billedet, og man kan ikke rigtig se, at vi fik kylling og pomme frites til frokost.
Valita fra Laos - Verdensbørn
Specialskole
Valitas lærer hjælper Valita, fordi hun ikke kan gå selv. Valita er heldig, fordi hun går på en special skole for handicappede. Måske har du allerede opdaget at Valita går på den samme skole som Monita fra Laos. Der er nemlig kun én skole for handicappede i Laos.
Valita fra Laos - Verdensbørn
Når jeg er i skole
Når jeg er i skole, leger jeg, tegner og læser bøger med mine kammerater. Jeg kan godt lide at tegne og bruger meget tid på det. Jeg tegner tit det laotiske flag, og her har jeg tegnet en flagstang.
Valita fra Laos - Verdensbørn
Pigerne spiller
Her har jeg taget et billede af de store piger, som sidder og spiller i pausen.
Valita fra Laos - Verdensbørn
Efter skole
Efter skole slapper hun af med familien og naboerne. Det er meget almindeligt i laotiske hjem, at naboer og familie kigger indenfor hos hinanden. Og derfor har Valita altid nogen at snakke med. Valita hjælper til med alle de ting, som hun kan finde ud af. F.eks. hjælper hun til med at lave mad og gøre rent. Valita skal lave lektier, inden hun skal i seng. For det meste skal hun lave matematik. Valita lægger sig til at sove klokken 21. Hun har ikke sit eget værelse. Hun deler værelse og sover sammen med sin bedstemor.
Valita fra Laos - Verdensbørn
Min religion
Alle i Valitas familie er buddhister. Buddhisme er en religion ligesom kristendom er en religion. Hun føler, at buddhismen bringer hende og familien lykke. Der er mange templer i Vienitiane. I templerne kan man bede til Buddha. Familien går tit hen i templet, som ligger i deres landsby.

Hver morgen er Valitas bedstemor oppe for at give almisser til munkene. Især de ældre kvinder giver almisser, og sidder knælende foran deres eget hus, indtil munkene kommer. Almissen består f.eks. af en håndfuld ris, noget frugt eller måske lidt penge. Almissen bliver lagt i munkenes skåle, som de bærer i en snor over den ene skulder.
Valita fra Laos - Verdensbørn
Den laotiske kalender
Den laotiske kalender følger månen, og hvert år er der en stor buddhistisk festival ved dem 11. fuldmåne. Hvert år har vi en stor festival til ære for Buddha. Vi starter meget tidligt om morgenen og samles sammen med tusinder af andre mennesker. Så giver vi almisser til hundredvis af munke, der står i lange rækker. Jeg synes, at det er hyggeligt at være med til denne festival. Jeg synes også, at det er ret spændende at gå rundt på pladsen bagefter. Der er nemlig altid en masse boder, der sælger alle mulige ting.

Valitas familie tror også på ånder. Familien mener, at det er vigtigt at behandle ånderne godt. Derfor sætter Valita og hendes familie nogle offergaver til ånderne hver dag. Offergaver kan f.eks. være ris, bananer og sodavand. En gang om året sender man de onde ånder ud på en rejse. Så laver man små både af bananblade, og sætter bådene ud på floderne med lys. Det skulle skræmme de onde ånder væk og give plads til de gode.