Definitioner  
Demokratiopfattelser  
Folkestyret  
Grundloven  
Grundlovsanalyse  
   Gæsterne  
Kommunen  
Kvinders stemmeret  
Myter
  
Om demokrati  
 
Politiske rettigheder  
 
Stemmeret  
Unge & demokrati  
  

 

 

 

Kesang Renchen fra Tibet/Nepal

Foto: MS, Kim Dang TrongKesang Renchen er tibetaner, men kom til Nepal som flygtning sammen med sine forældre. Familien var på pilgrimsrejse til Indien, da kineserne besatte Tibet, og Kesangs forældre måtte se i øjnene, at de ikke kunne komme tilbage til Tibet. Kesang er derfor født i Darjeeling i Indien og er indisk statsborger.

Kesang lever i dag sammen med flere tibetanske venner i en flygtningelejr i Kathmandu, Nepals hovedstad. Hun prøver aktivt at engagere 3. generations-tibetanerne i deres egen kultur. Forbindelsen til Tibets traditioner og levevis er ringe i Nepal, men tibetanerne er heller ikke indstillede på at blive en del af det nepalesiske samfund.

Nepal overgik til demokratisk styre i 1990/91. Men i et land, hvor under halvdelen kan læse og skrive, og hvor de ufremkommelige bjerge gør enhver kommunikation vanskelig, er det svært at informere befolkningen om deres rettigheder og dermed støtte demokratiseringsprocessen.

Kesang har en bachelorgrad i engelsk og har som journalist og konsulent arbejdet meget med kommunikation og formidling. Hun har arbejdet flere år som konsulent for Red Barnet med børnearbejde og gadebørn, og hun er meget involveret i arbejdet med at bevare den tibetanske kultur blandt flygtningene.

Efter besøget i Danmark fik Kesang Renchen arbejde som programkoordinator for Mellemfolkeligt Samvirke i Nepal.

Fakta om Nepal

Befolkning:
23 mio. indbyggere, heraf bor 90% på landet. Befolkningstilvækst 2,8% pr. år. Befolkningen er delt på mere end 40 etniske grupper. Der tales 36 forskellige sprog ud over det officielle nepali, som et flertal forstår. Hinduismen er statsreligion, men 17% er buddhister. Hertil kommer mange andre religioner.

Geografi:
Arealet er på 143.000 km2. Klimaet er tempereret i de højtliggende bjergområder, hvor 8% af befolkningen bor, og subtropisk i de lavere bjergområder (45% af befolkningen) og i lavlandet (47%) langs grænsen til Indien. Hovedstaden Kathmandu ligger i 1.100 meters højde i landets største dal omtrent midt i landet. Andre større byer er Biratnagar, Pokhara og Birgunj.

Sociale forhold:
Indkomstfordelingen er meget skæv. En gennemsnits bondefamilie har op til 1 hektar jord og en pengeindkomst på få hundrede danske kroner om året. Høsten giver kun mad til en del af året.
59 % af den voksne befolkning er analfabeter. Mange børn kommer aldrig i skole. Blandt 1.000 nyfødte dør 75, før de fylder fem år. 46% har adgang til rent drikkevand. Der er én læge pr. 16.500 indbyggere, men over halvdelen af lægerne bor i hovedstaden. 47% af børn under fem år er fejlernærede.

Økonomi:
Den gennemsnitlige årlige indkomst pr. indbygger er 220 dollars (ca. 2.000 kr.). Udlandsgælden svarer til 57% af nationalindkomsten og er stærkt voksende. Den vigtigste eksportvare er håndknyttede tæpper. Bistand og turisme er de vigtigste kilder til fremmed valuta. Danmark er tredjestørste bistandsyder. Bistanden udgør 10% af bruttonationalproduktet.

Politik:
Landet blev samlet som nation i 1769 og var enevældigt kongedømme, indtil adelsfamilien Ranas diktatur fra 1847-1951. Fra 1966 var det enevældige kongedømme suppleret med en rådgivende Nationalforsamling. En folkelig bevægelse gennemtvang i 1990 et konstitutionelt kongedømme med flerparti-system og demokratiske valg. Kongrespartiet, Kommunisterne og det Nationale Folkeparti har dannet skiftende regeringer.

Retur til Gæsterne