Definitioner  
Demokratiopfattelser  
Folkestyret  
Grundloven  
Grundlovsanalyse  
   Gæsterne  
Kommunen  
Kvinders stemmeret  
Myter
  
Om demokrati  
 
Politiske rettigheder  
 
Stemmeret  
Unge & demokrati  
  

 

 

 

Mariana Diaz Arita fra Honduras

Foto: MS, Kim Dang TrongHvem siger, at en psykolog ikke kan praktisere før sin sidste eksamen? I hvert fald ikke 24-årige Mariana Diaz Arita fra Tegucigalpa i Honduras. Siden orkanen Mitch i oktober 1998 drog hærgende gennem Honduras og resten af Mellemamerika, har Mariana Diaz været optaget af at give krisehjælp til de medborgere, som blev hårdest ramt.

Mariana Diaz er også engageret i spejderarbejde, studenter- og ungdomspolitik, hvor hun har udviklet både indsigt og vilje til at arbejde for en bedre fremtid for sit lands befolkning.

I øjeblikket bruger hun disse evner i sit frivillige arbejde i den honduranske organisation Comunica, som arbejder med folkeoplysning og alternativ kommunikation. Her har hun blandt andet været med til at lave en undervisningsvideo for unge om aids-forebyggelse – et meget aktuelt emne i Honduras, der som land topper den mellemamerikanske liste over smittede.

Endvidere arbejder Mariana Diaz Arita med at forbedre befolkningens engagement og indflydelse i udviklingen af lokalsamfund. Det sker ved at formidle lovgivningen på en forståelig måde. Comunica beskæftiger sig med emner som lokaldemokrati, demokratiske strukturer, miljø, etniske grupper, landbrug, ligestilling og lokal udvikling.

Fakta om Honduras

Befolkning:
Ca. 6 mio. Heraf bor 56% på landet. 85% af befolkningen er mestitzer (af blandet race). 10% hører til de oprindelige folk Miskitoer, Garifunos, Lenkaer, Tolupanere og Pechs. Befolkningen vokser med 3,3% om året. Spansk er officielt sprog. Derudover tales en række oprindelige sprog.

Geografi:
Landet dækker 112.500 km2 fra Atlanterhavet til Stillehavet, det er lidt mere end det dobbelte af Danmark. 82% af landet er dækket af bjerge. Hovedstaden Tegucigalpa har 740.000 indbyggere. Af andre større byer er San Pedro Sula, La Cieba og El Progreso.

Sociale forhold:
67% af befolkningen lever i fattigdom, heraf 47% i ekstrem fattigdom. Den forventede levealder er på 70 år, og 34 ud af 1000 børn dør, før de fylder fem år. 25% af den voksne befolkning er analfabeter, og 90% af befolkningen har adgang til rent vand.

Økonomi:
Den gennemsnitlige årlige indkomst pr. indbygger er 760 dollars (ca. 6100 kr.). Honduras bruger 34% af sine eksportindtægter til at betale af på sin gæld til udlandet. Vigtigste eksportvarer er bananer og kaffe.

Politik:
Siden 1920 har det Liberale Parti og Det Nationale Konservative Parti konkurreret om magten. Centrum-venstrefløjen har kun få pladser i nationalforsamlingen. Carlos Roberto Flores fra det Liberale Parti er præsident. Landet har siden 1954 været en vigtig allieret for USA.

Retur til Gæsterne