Christiansborg  
De ældre  
Fagforeningen    Landkommunen  
Sportsforeningen  
Skolebestyrelsen  
Unge i politik  
  

 

 

 

Fagforeningen

Nogle kæmper fortsat

Selv om ingen arbejdere længere går sulten i seng, har den danske fagbevægelse stadig masser at kæmpe for, lød budskabet fra to fagforeningsrepræsentanter.

Besøget på SiD-kontoret (Specialarbejderforbundet i Danmark) i Nørresundby gjorde et ganske særligt indtryk på de otte demokratigæster. Ikke blot fordi de så endnu et eksempel på en folkelig bevægelse, der fra en vanskelig start har vokset sig stor og stærk, og som undervejs har spillet en uundværlig rolle for udviklingen af det danske demokrati og velfærdssamfund.

Nok så stort indtryk gjorde det, at selv om den danske fagbevægelse "har sejret ad helvede til", så forfaldt de to SiD-repræsentanter, vi mødte, ikke til at sole sig i de opnåede resultater. De erkendte åbent, at fagbevægelsen stadig har masser at kæmpe for:

"Mere end 50.000 af SiD’s 300.000 medlemmer har svært ved at læse og skrive. De risikerer at blive koblet af et arbejdsmarked med fuld damp på og blive sat uden for demokratisk indflydelse. Dem har vi en forpligtelse til at hjælpe," sagde næstformanden i afdelingen, Søren Elsberg.

"Når jeg er ude som gæstelærer på skoler, møder jeg ofte børn og unge, der ikke kender ordet solidaritet, og hvad det indebærer. Det kan godt være, der ikke mere er danskere, som er så fattige, at de må gå sultne i seng, som jeg oplevede det som barn. Men vi har fortsat svage grupper, som forbliver svage, hvis ikke de får støtte. Og hvis alt for mange glemmer, hvad solidaritet er, så sætter vi velfærdssamfundet over styr," mente Søren Elsberg.

Foto: MS, Jesper HeldgaardOg Benny Winther Jensen supplerede:
"Fagbevægelsen er en af de vigtigste dele af vort demokrati. Den arbejder for, på solidarisk vis, at fastholde og forbedre rettigheder - også for de svageste. Demokrati handler om aktiv deltagelse, og vores rettigheder bliver truede, hvis vi ikke selv aktivt fastholder dem," sagde Benny Winther Jensen.

Han ville godt medgive, at disse overordnede mål nogle gange fortaber sig i en hverdag, hvor megen tid går med indviklede dagpengeregler og administration af vanskelige love. Blandt andet derfor står nye folk ikke ligefrem i kø for at gøre et stykke fagligt arbejde. 

Globalt sammenhold
Det gjorde også et tydeligt indtryk på gæsterne fra Syd, at SiD så aktivt har kastet sig ud i internationalt arbejde for at hjælpe de stadigt spæde fagforeninger i udviklingslandene, blandt andet i Mellemamerika og det sydlige Afrika.

"Vi hører så meget om globalisering, og i hvert fald de store multinationale virksomheder boltrer sig jo i hele verden. Så må vi også på arbejderside finde sammen, så de kan få et kvalificeret modspil, og her vil vi gerne stille de erfaringer og den styrke, vi har opnået, til rådighed for fagbevægelsen i andre lande," argumenterede Søren Elsberg.

Og det engagement blev hilst velkomment af gæsterne, der flere gange på turen rundt i Danmark spurgte, om vi danskere, der er nået så langt i udviklingen af vores eget samfund, stadig kan finde nye udfordringer at stå sammen om, så alle anstrengelser ikke blot går ud på at skaffe hver især mere materiel velstand.

Af journalist Jesper Heldgaard, november 1999