Den første dag  
Didaktikovervejelser 
Diskussioner  
Kildekritik  
Kulturforskelle  
Kulturforståelse  
Links  
Materialer  
Projektopgaver   
Ungdomshuset    
 

 

 

 

Kulturforståelse

Kultur er en uhåndgribelig størrelse, som mest er synlig, når man fx i et andet land finder ud af, at ens "normale-måde-at-gøre-tingene-på" bliver misforstået, eller man selv ikke forstår, hvorfor andre "gør-som-de-gør".

Med Hans Gullestrups ord er kulturen en del af et menneskes "mentale program", det vil sige det tankesæt og den opfattelse, der får et menneske til at handle, som det gør. I Nordeuropa vil en togrejsende fx sætte sig på en plads eller i en kupé, hvor der ikke i forvejen sidder nogen, mens en togrejsende i Sydeuropa vil sætte sig sammen med andre passagerer.

Han definerer kultur som:
"… den verdensopfattelse og de værdier, moralnormer og faktisk adfærd – samt de materielle og immaterielle frembringelser heraf – som mennesker overtager fra en foregående generation; som de – eventuelt i ændret form – søger at bringe videre til næste generation; og som på en eller anden måde adskiller dem fra mennesker tilhørende andre kulturer."

For at kunne få indsigt i og forstå en anden kultur er det vigtigt at have en metode til at analysere den. Hans Gullestrup har lavet en model for, hvordan en kultur er opbygget i al sin kompleksitet, og den giver et godt udgangspunkt for at undersøge og forsøge at forstå en anden kultur.

Den horisontale dimension – kulturens centrale områder
Som udgangspunkt har kulturen til hensigt at opfylde menneskers forskellige behov for at forstå sig selv i forhold til sine omgivelser. Det sker overordnet set på otte forskellige områder:

 

Menneskets behov for at forstå:

Ses i samfundet som:

1

Hvordan man bearbejder naturen

Teknologi

2

Hvordan man fordeler resultaterne heraf

Økonomiske institutioner

3

Hvordan man lever sammen

Sociale institutioner

4

Hvem der bestemmer hvad over hvem

Politiske institutioner

5

Hvordan man formidler viden, ideer og holdninger til hinanden

Sprog og kommunikation i videste forstand

6

Hvordan man integrerer, vedligeholder og videreudvikler den enkelte og helheden

Reproduktion, socialisation, sundhedsinstitutioner og uddannelsesinstitutioner

7

Hvordan man skaber og opretholder en fælles identitet

Ideologi

8

Hvordan man manifesterer opfattelsen af forholdet mellem liv og død

Religion

Den vertikale dimension – kulturens forskellige niveauer
Når man beskæftiger sig med en fremmed kultur, vil der være nogle ting, der umiddelbart springer i øjnene, andre bliver synlige ved nærmere eftersyn, og endnu andre træder først rigtigt frem efter grundige studier. Det er kulturens forskellige lag eller de forskellige niveauer, man kan møde kulturen på. Gullestrup beskriver seks forskellige kulturlag, hvor de tre første er de mest synlige – den manifeste kultur – mens de sidste tre er mere skjulte og udgør den fundamentale kerne i kulturen.

De seks kulturlag er:

Symptomlaget – kan umiddelbart opleves

Adfærd, musik, dans, ritualer, redskaber, bolig, klædedragt, infrastruktur, kunst, formelle love og regler, viden, færdigheder, myter, legender o.lign.

Strukturlaget - vanskeligt at observere

Sociale relationer, jordforhold, ejendomsforhold, produktionsforhold, valgsystem, administrative processer, indflydelsesveje, sprogopbygning, kommunikationsformer o.lign.

Det styrende moral- og regellag

Tradition og sædvane, uformelle regler, arbejds- og kønsmoral, straf- og belønningsforhold, uformel social kontrol o.lign.

De situationsbestemte værdier, der legitimerer, at noget er bedre end andet

Vurderingskriterier for fx smukt/grimt, sundt/sygt og hæder/skam, samt solidaritetsgrænser, samarbejdsformer, grundlag for tillid/mistillid o.lign.

De alment accepterede højesteværdier

Ansvarsbevidsthed for natur og kommende slægtled, socialt ansvar, rum- og tidsopfattelse, tabuer, æresbegreber, humor, arbejdsbegreber o.lign.

Den grundlæggende verdensopfattelse

Mennesket i naturen og i tid og rum, relation til andre folkeslag, forhold før fødslen og efter døden, opfattelse af menneskets sande natur, menneskets grundlæggende tankestruktur o.lign.

Modellen fungerer sådan, at de dybeste lag har betydning for de højere liggende kulturlag hele vejen op, så i enhver kultur vil den grundlæggende verdensopfattelse være bestemmende for dannelsen af samfundets værdier, som igen har indflydelse på de højere liggende kulturlag som sociale relationer, menneskers adfærd, symboler, redskaber, påklædning og så videre.

Men i det konkrete forsøg på at analysere og forstå en kultur må man nødvendigvis starte i symptomlaget og bevæge sig nedaf i kulturen i en analyse af hvilke sammenhænge og systemer, der ligger bag. I kulturanalysen bliver morallaget vigtigt til at forklare den adfærd og de strukturer, man har observeret, og det er væsentligt at forstå for at kunne finde frem til de værdier og den verdensopfattelse, der ligger bag. Man kan ikke spørge andre mennesker om deres værdier, fordi de ganske enkelt som regel ikke vil være bevidste om dem, ligesom vi som regel heller ikke er bevidste om vores egne værdier. Derfor må man i stedet analysere den måde, værdierne kommer til udtryk på.

Kulturen som en kompleks helhed af områder og lag