Den første dag  
Didaktikovervejelser 
Diskussioner  
Kildekritik  
Kulturforskelle  
Kulturforståelse  
Links  
Materialer  
Projektopgaver   
Ungdomshuset    
 

 

 

 

Projektforslag

Brug materialet i Demokrati – Danmark set med andre øjne til projektarbejdet. Du kan tage udgangspunkt i en af casene og arbejde videre med emnet i dit lokalområde. Det kan fx være ved at undersøge, hvordan din kommune fungerer, eller hvordan beslutningerne på din skole bliver truffet. Du kan også opsøge nogle af de lokale foreninger og undersøge, hvordan deres interne demokrati fungerer, og hvilke muligheder de har for at få indflydelse i lokalområdet. Her er desuden eksempler på, hvordan temaet kan inspirere til at lave projekt om demokrati.

Under materialer er der forslag til litteratur, videoer og andre materialer, der kan bruges i projektarbejdet.

Demokrati i andre lande
Undersøg, hvordan demokratiet fungerer i et af de otte demokrati-gæsters hjemlande. Det vil være oplagt at vælge Uganda, hvor man har en anderledes model for demokrati. Af samme grund findes der også en del materialer om landet. Du kan vælge at inkludere forskellige aspekter af demokratiet i din undersøgelse – for eksempel:

  • Har det tidligere engelske kolonistyre haft betydning for demokratiet i landet?
  • Hvordan er landets lovgivende system opbygget, hvordan fungerer det, og hvordan udpeges medlemmerne?
  • Hvordan får borgerne indflydelse på deres lands styre på lokalt og nationalt plan?

Demokrati er et bredt begreb, så du vil skulle definere ret præcist, hvilket område du vil fokusere på i dit projekt og argumentere for, hvorfor det er relevant for at forstå demokratiet i et andet land. Det er en god idé at undersøge, hvilke oplysninger du kan få fat i om landet, inden du vælger et fokusområde. Du vil kunne bruge materialet i Demokrati – Danmark set med andre øjne til at sammenligne med forholdene i Danmark.

Etniske gruppers deltagelse i demokratiet
"En stor del af de unge flygtninge og indvandrere [i Danmark, red.] har svært ved at deltage i de demokratiske processer. De har ikke ressourcerne til at engagere sig, og samtidig føler de sig skræmte og uvelkomne. Hvis ikke deres vilkår forbedres, vil det skabe grobund for alvorlige konflikter", udtalte Osman Farah i en artikel i MS-Revy nr. 6, år 2000. Han er selv ung flygtning og medlem af MS’ minoritetsudvalg.

Brug din projektopgave til at undersøge, hvordan etniske minoritetsgrupper er repræsenterede i dit lokalområde – for eksempel:

  • Har de indflydelse via interesseorganisationer og etniske foreninger?
  • Er de repræsenterede i udvalg eller råd i kommunen?

Unges indflydelse
Formanden for Dansk Ungdoms Fællesråd Rasmus Hylleberg havde følgende synspunkter om unge og deres demokratiske deltagelse i Søndagsavisen den 4. november 2001 op til folketings- og kommunalvalget:

"Kommunal og folketingsvalget er nu en oplagt mulighed for at vise unge, at et demokratisk engagement giver konkret indflydelse. Både i stemmeboksen og til hverdag.
Det er nemlig ikke indlysende for alle unge. På den ene side viser internationale undersøgelser, at danske unge har en stor viden om demokrati og bakker op om de grundlæggende spilleregler. På den anden side er valgdeltagelsen blandt unge lavere end for resten af befolkningen. Det repræsentative demokrati har svært ved at vække begejstring blandt unge, der ønsker at forholde sig kritisk fra sag og sag og er skeptiske over for ideologiske pakkeløsninger. […]
Heldigvis har forsøgene med ungdomskommuner vist, at det kan lade sig gøre at forenkle tunge beslutningsprocesser og at gøre den demokratiske proces mere gennemskuelig, hvis man vil. Her har 17 kommuner arbejdet målrettet med at inddrage unge. Unge har grebet muligheden for at få indflydelse på det samfund og det lokale fællesskab, som de er en del af. De har vist, at de både ønsker og magter at deltage aktivt og ikke bare se passivt til fra sidelinjen. Forsøget har også vist, at unge har mod på at deltage i meget mere end såkaldt "ungdomspolitik". Unge er interesserede i diskussionerne af både uddannelses- og fritidspolitik, trafik- og erhvervspolitik, social- og boligpolitik, ja alle de områder, som berører deres hverdag."

Brug projektarbejdet til at undersøge, hvilke muligheder unge har for at få indflydelse i dit lokalområde ved fx at interviewe kommunens ansatte, lokale politikere, ungdomsorganisationer, og lokalt forankrede foreninger. Du kan for eksempel vælge at fokusere på:

  • Hvilke tilbud er der til unge i din kommune, hvordan er de blevet til, og har unges haft indflydelse på processen?
  • Hvordan mener de forskellige parter, at de kan repræsentere unges interesser?
  • Lav en mini-meningsmåling blandt repræsentanter fra forskellige sektorer i lokalsamfundet (handelsstanden, industrien, landbruget, forældreråd, beboergrupper, ældreråd, ungdomsorganisationer, de lokale politiske partier etc.) om deres holdning til en nedsættelse af valgretsalderen til fx 16 år. Hvorfor synes de, eller hvorfor synes de ikke, at det er en god idé?
  • Lav en voxpop (kommer af det latinske vox populis, der betyder folkets stemme) på gaden i dit lokalområde. Stop folk og spørg dem om deres holdning til at sætte valgretsalderen ned til 16 år. Del dine svar op i efter alder for at få en idé om, hvordan svarene fordeler sig på forskellige aldersgrupper.

Dansk Ungdoms Fællesråds hjemmeside under Nyheder kan du finde forskellige udtalelser fra organisationen om unge og demokrati, der kan være en inspiration.