Dansk kaffetørst  
Dyrkning  
Elefantmærket  
Forarbejdning  
Forbrugsmønstre  
Kaffe som livsstil  
Kaffefakta  
Kaffens historie  
Kaffens vej  
Krisen i Nicaragua  
Krisens årsager  
Markedskollaps  
Politisk forbrug  
Prisaftaler  
Prisdannelse  
Nicaragua: fakta  
Nicaragua: handel  
Nicaragua: kort  
  


 


 

 

Dansk kaffetørst

Kaffen har traditionelt indtaget en central plads i den danske kultur. Vi hyggesnakker over en kop kaffe, termokanderne med kaffe er fast inventar i mødelokalerne, og på landets arbejdspladser er der gang i kaffemaskinerne hele dagen. Vi har morgenkaffe, formiddagskaffe, eftermiddagskaffe, aftenkaffe, og så er der selvfølgelig kaffepauserne. Faktisk er kaffe Danmarks nationaldrik, kun overgået af mælk.

Danskerne drikker tilsammen omkring 20 millioner kopper kaffe om dagen. Det svarer til, at hver indbygger – fra den yngste til den ældste – hver dag drikker 4 kopper kaffe. Hver dansker forbruger i gennemsnit 10 kg om året. Det svarer til den årlige produktion fra 20 kaffetræer med de bedst egnede vækstforhold.

Den store kaffetørst indfinder sig som regel først, når man er midt i tyverne. Det er typisk, når man kommer ud på arbejdsmarkedet eller er godt i gang med en videregående uddannelse. De største kaffedrikkere er mellem 28 og 45 år.

Forbruget af kaffe i Danmark har været faldende de seneste 15 år, og det skyldes især, at dagens unge ikke på samme måde som tidligere generationer bruger kaffen som en social drik. Mange unge mødes oftere over en cola end over en kop kaffe. Mange unge opfatter kaffe som noget "forældreagtigt".

Alligevel er Danmark stadig den tredje mest kaffedrikkende nation i verden, kun overgået af Finland og Sverige. Ingen af de kaffedyrkende lande befinder på top 10 listen over kaffedrikkende lande. De syv første pladser på listen indtages af nordeuropæiske lande.

Top 10 over kaffedrikkende lande

Finland

4,9 kopper

Sverige

4,4 kopper

Danmark

4,0 kopper

Norge

3,8 kopper

Holland

3,5 kopper

Belgien

2,6 kopper

Tyskland

2,5 kopper

Frankrig

2,1 kopper

USA

1,7 kopper

Italien

1,6 kopper

Kilde: Dansk Kaffe-information.