Dansk kaffetørst  
Dyrkning  
Elefantmærket  
Forarbejdning  
Forbrugsmønstre  
Kaffe som livsstil  
Kaffefakta  
Kaffens historie  
Kaffens vej  
Krisen i Nicaragua  
Krisens årsager  
Markedskollaps  
Politisk forbrug  
Prisaftaler  
Prisdannelse  
Nicaragua: fakta  
Nicaragua: handel  
Nicaragua: kort  
  


 


 

 

Kaffens vej

Kaffen bliver i gennemsnit handlet otte gange, før den når til forbrugeren i Danmark. I produktionslandet passerer kaffen normalt fra bonden til en opkøber og videre til en eksportør, men den kan også passere via flere mellemhandlere undervejs. Det er i mange tilfælde kaffeopkøberen, der bearbejder kaffen fra plukkede bær til tørrede kaffebønner.

I modtagerlandet vil kaffen først blive købt og videreforhandlet af en kaffeimportør. I mange tilfælde vil den inden da have været en tur forbi en kaffebørs, hvor den er blevet købt og solgt videre en eller flere gange. Kaffen ristes og males normalt i modtagerlandet hos en kaffeproducent. I mange tilfælde er kaffeimportøren og kaffeproducenten den samme. Når kaffen er blevet ristet, malet og emballeret kommer den til detailhandlen, hvor forbrugeren kan købe den.

Kaffens vej i handelssystemet

Kilde: "Where Does Your Coffee Dollar Go? The Division of Income and Surplus along the Coffee Commodity Chain", af John M. Talbot, i: Studies in Comparative International Development, Vol 32, 1997.